25 Ağustos 2014 Pazartesi

İnternette Hazır Görsel Avı



Forumlarda, bloglarda bolca, internete daha önce yüklenmiş görselleri kullanırız. Bunlara ingilizce de stock images deniyor. Genelde bedava olan bu hizmetler sadece üyelik istiyor indirme işlemi için. Bunlardan birkaçını paylaşayım;


1. Dream Site
İçeriklerini ücretsiz sunuyor ama indirmek için üyelik istiyor. Mesela intel için görsel aradım;


2. Free Digital Photos
 Zengin kategori seçenekleriyle iyi bir seçenek. Food and Drink kategorisinden bir örnek

3. Free Images
350.000'den fazla görsel barındıran siteye mutlaka göz atmak gerek. Food diye aratınca;


4. Gratisography
Kişisel veya ticari kullanım için yüksek çözünürlüklü görseller sunuyor ve haftalık olarak güncelleniyor. Örnek bir görsel;



Arayüzü oldukça hoş olan bu site size her ay fotoğraf yolluyor. İsterseniz ücret vererek premium üyelik açabilirsiniz fakat bence gerek yok. Ayrıca yol gezileri ve bu geziler sırasında çekilen fotoğrafların yayınlandığı bölüm de var. Buradan ulaşabilirsiniz. 

Adından da anlaşılacağı gibi bu site tarihsel görseller sunuyor. Tarihsel haritalar çeşit çeşit baskılar barındıran bu site epey geniş bir arşive sahip. Özellikle Türkiye hakkında birçok görsel bulmam beni şaşırttı. Mesela bunlardan bir tanesi İstanbul Boğazı'nın ve Ayasofya'nın 1745 yılına ait bir görseli;



7. Stock Photos.io
Bu adres ise yaklaşık 25 bin adet profesyonel görsel bulunduruyor ve Creative Commons lisansı ile korunuyor. Görselin sahibini belirterek ticari kullanımlara izin veriyor.


8. TinEye
Çok kullanışlı bir görsel arama motoru olan TinEye, yüklediğini veya linkini verdiğiniz görselin nerelerde kullanıldığını, başka çeşitlerinin olup olmadığını veya  değişik boyutlu çeşitlerinin olup olmadığına bakıyor. Ayrıca firefox eklentisi de var.

9. Wikimedia Commons
Yaklaşık 21 milyon içeriğiyle çok zengin bir görsel veritabanı. Ayrıca herkes katkı yapabiliyor böylece hızla genişliyor.
Wikimedia Commons'un seçtiği yılın fotoğrafı;

10. PicJumbo
PicJumbo ise kayıt olmayı gerektirmeyen adreslerden birisi ve oldukça güzel görseller bulabilirsiniz. Arama yapamıyorsunuz fakat kategoriler size yardımcı oluyor.



                     Devam edecek..

0 yorum:

Yorum Gönder